Vědci totiž našli způsob, jak změnit strukturu cukru tak, aby se nám lépe rozpouštěl na jazyku. Díky tomu pak vnímáme cukrovinku sladkou stejně jako předtím, i když se v ní již vyskytuje méně cukru.
Rozpouští se na jazyku
Žádná umělá sladidla, žádné extrakty z rostlin, jenom nový pohled na jednu ze základních potravin – cukr. V Nestlé totiž našli způsob, jak z vyplněných krystalků cukru vytvořit krystalky duté s nepravidelnými tvary. Stefan Catsiccas, ředitel vývoje Nestlé, v interview pro Bloomberg* uvádí: „Když se pod mikroskopem podíváte na strukturu jablka, vidíte nepravidelné složení jeho cukrů. Když se nám podaří replikovat takovou různorodost, dokážeme dosáhnout podobně silných chutí i v cukrovinkách.“
Věda pro dobro lidstva
Takový pokrok je samozřejmě dobrou zprávou pro všechny milovníky sladkostí. Nyní si mohou naplno dopřát svou oblíbenou cukrovinku a zároveň snížit svůj denní příjem cukrů. A to vše díky renomovaným britským a švýcarským vědcům.
Pro zdraví
Právě díky takovým pokrokům v oblasti potravinářství je pro Nestlé jednodušší dostát svým závazkům ve snižování obsahu cukru u svých výrobků. Věděli jste například, že tomuto výrobci se od roku 2007 podařilo snížit spotřebu cukru o plných 39 tisíc tun? Jen pro představu, v takovém množství se jedná o zhruba 2 000 nákladních aut naplněných cukrem. Nejenže dochází ke snižování obsahu cukru. Navíc je i stávající průmyslově vyráběný cukr nahrazován cukrem obsaženým v přírodních produktech, například v ovocném pyré nebo mléce, které naše tělo lépe zpracovává. Kromě produktů zahraničních značek, jako například Kit Kat, se obsah cukru v našich končinách již snížil i v oblíbené tyčince Margot.
*https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-30/nestle-scientists-find-method-to-cut-sugar-in-chocolate-by-40