Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Reading Time:
1
Minute(S)
Svatý grál výrobců cukrovinek: Vyrábět čokoládu tak sladkou,  jak ji máme všichni rádi, ale za použití zlomku stávajícího cukru. Může to sice  znít jako pohádka, avšak taková, jež se každým dnem stává realitou.
Vědci totiž našli způsob, jak změnit strukturu cukru tak,  aby se nám lépe rozpouštěl na jazyku. Díky tomu pak vnímáme cukrovinku sladkou stejně  jako předtím, i když se v ní již vyskytuje méně cukru.

 

Rozpouští se na jazyku

Žádná umělá sladidla, žádné extrakty z rostlin, jenom nový pohled na jednu ze základních potravin – cukr. V Nestlé totiž našli způsob, jak z vyplněných krystalků cukru vytvořit krystalky duté s nepravidelnými tvary. Stefan Catsiccas, ředitel vývoje Nestlé, v interview pro Bloomberg* uvádí: „Když se pod mikroskopem podíváte na strukturu jablka, vidíte nepravidelné složení jeho cukrů. Když se nám podaří replikovat takovou různorodost, dokážeme dosáhnout podobně silných chutí i v cukrovinkách.“

 

Věda pro dobro lidstva

Takový pokrok je samozřejmě dobrou zprávou pro všechny milovníky sladkostí. Nyní si mohou naplno dopřát svou oblíbenou cukrovinku a zároveň snížit svůj denní příjem cukrů. A to vše díky renomovaným britským a švýcarským vědcům. Nestlé má v plánu začít v obchodech prodávat tyto výrobky již v průběhu roku 2018.

Pro zdraví

Právě díky takovým pokrokům v oblasti potravinářství je pro Nestlé jednodušší dostát svým závazkům ve snižování obsahu cukru u svých výrobků. Věděli jste například, že tomuto výrobci se od roku 2007 podařilo snížit spotřebu cukru o plných 39 tisíc tun? Jen pro představu, v takovém množství se jedná o zhruba 2 000 nákladních aut naplněných cukrem. Nejenže dochází ke snižování obsahu cukru. Navíc je i stávající průmyslově vyráběný cukr nahrazován cukrem obsaženým v přírodních produktech, například v ovocném pyré nebo mléce, které naše tělo lépe zpracovává. Kromě produktů zahraničních značek, jako například Kit Kat, se obsah cukru v našich končinách již snížil i v oblíbené tyčince Margot.

*https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-30/nestle-scientists-find-method-to-cut-sugar-in-chocolate-by-40