Sort by
Sort by

Naše závody

Spoločnosť Tivall bola založená v roku 1986 v Izraeli. Zameriava sa na vyvážené vegetariánske a vegánske produkty, predovšetkým na mrazený a chladený sortiment, s ktorým prerazila nielen na domácom izraelskom trhu, ale aj v Európe.

Od roku 2007 začala spoločnosť prevádzkovať výrobný závod v Krupke pri Tepliciach. Jeho výstavbu a spustenie iniciovalo potravinárske zoskupenie Osem, ktoré je reprezentantom Nestlé v Izraeli a s ktorým sa Tivall medzičasom spojil. Investícia do nového závodu priniesla až 200 pracovných miest. Vegetariánske a vegánske chladené pokrmy zo závodu v Krupke odvtedy smerovali na celý rad európskych trhov, predovšetkým do Francúzska, Škandinávie, krajín Beneluxu alebo až do USA.

Tivall, so zastúpením v Česku, sa v roku 2018 stal oficiálne súčasťou rodiny Nestlé pod názvom Nestlé Krupka. Nový vlastník investoval veľa prostriedkov do zvýšenia počtu personálu a rozšírenia výroby. Závod Krupka sa tak začal rýchlo rozrastať a na jeseň 2020 mal už vyše 500 zamestnancov a v prevádzke tri výrobné linky.

Rastlinné chladené výrobky z továrne v Krupke sú v obchodoch známe pod značkou Garden Gourmet. Značka sa snaží podporovať alternatívny prístup k stravovaniu a prinášať chutné výrobky rastlinného pôvodu pre všetkých, ktorí sa stravujú vegetariánsky, vegánsky alebo flexitariánsky. Sortiment závodu bol vyvážaný pôvodne hlavne do zahraničných reťazcov, akými sú napríklad britské Tesco alebo Sainsbury´s. Značka vstúpila na český trh v roku 2019, na slovenský o rok neskôr.

Závod Sfinx založil v Holešově v roce 1863 Philipp Kneisl. Fabrika po svém založení stále zvětšovala objem výroby, po první světové válce se výrobní sortiment rozrostl o figurky či bonboniéry. Po 53 letech se přemístil do Všetul, kde továrna sídlí dodnes.

Ve Sfinxu se vyrábí nejrůznější bonbóny. Mezi známé značky, které závod produkuje, patří tvrdé bonbóny BON PARI, Hašlerky, Slávie, Klokanky, Beskydky či bonbóny Anticol. Se Sfinxem jsou také neodmyslitelně spjaté želé bonbóny značky JOJO.

Výrobky ze Sfinxu neputují jen na český a slovenský trh, ale míří i do zahraničí, hlavně do Velké Británie, ale například také do Austrálie. Důraz na kvalitu ilustruje moderní laserový systém, který prosvícením v mžiku zkontroluje, zda každý želatinový bonbón má zcela dokonalý povrch i obsah.

Sfinx momentálně zaměstnává více než 360 zaměstnanců a řadí se mezi nejatraktivnější zaměstnavatele v regionu. Závod mimo jiné také pracuje na snižování vyprodukovaného odpadu a omezuje spotřebu vody a energie.

Počátky závodu Zora sahají až do konce 19. století. Výrobu továrnici zahájili v roce 1899 v historickém centru Olomouce. V roce 1910 se továrna přemístila do větší výrobní haly, kde sídlí dodnes.

V meziválečném období byly cukrovinky z olomoucké továrny velice oblíbené. Po válce se Zora stala součástí národního podniku „Československé čokoládovny“, její úspěch však neupadal. Státní podnik se po roce 1989 stal akciovou společností.

Na přelomu století se olomoucká čokoládovna stala největším tuzemským výrobcem tabulkových čokolád a bonboniér. V Zoře se vyrábí také rodinami oblíbené vánoční kolekce.

Se závodem Zora je spjata značka Orion. Její čokoládovna byla původně v Praze, v roce 2004 se však jejím novým domovem stala právě olomoucká Zora.

Závod vyrábí spoustu oblíbených cukrovinek. Kdo by neznal tyčinku Margot, Ledové kaštany, tyčinku Milena, Kofilu nebo Deli. Svou oblibu si získala také čokoláda Studentská pečeť a bonboniéry Modré z nebe. Závod vyrábí a následně vyváží produkty i pro zahraniční trhy. Jedná se například o tyčinku NUTS a bonboniéry Black Magic nebo After Eight.

V roce 2011 byla nainstalována linka OPM na výrobu dezertů. O deset let později ji doplnila linka Pick and place, která pomohla k postupné automatizaci balení dezertů. Ve stejném roce došlo následně k automatizaci přesunu zboží mezi linkami OPM a Pick and place. Některých dezertů se tak za celou výrobu nemusí dotknout lidská ruka.

Závod Carpathia byl založen roku 1875. V Horní Nitře tehdy rodina Heumanů založila palírnu, aniž by tušila, že po čase začne produkovat i další sortiment jako džemy a marmelády. Tato změna pomohla Carpathii přežít válečné období a nezkrachovat. Během 2. světové války vyhlásili podnik jako nepostradatelný, vyráběl tedy s plným vytížením kapacit potraviny pro armádu.

V 60. letech prošel podnik velkou změnou. Závod změnil své zaměření na výrobu a produkci dehydratovaných výrobků, tak jak ho známe dnes. Po roce 1989 se výroba v podniku soustředila především na sortiment dehydratovaných výrobků – bujónů a polévek. Podnik mohl díky investičním programům zahájit výrobu na nových linkách už v roce 1993 a už následující rok začala výroba sortimentu pod značkou Maggi.

Současná Carpathia je moderní potravinářský výrobce, jehož sortiment není oblíbený jen na českém a slovenském trhu, ale i na tom zahraničním. Nestlé Slovensko s.r.o. se tak dlouhodobě řadí mezi nejvýznamnější slovenské exportéry potravin.

Závod vykročil směrem k automatizaci a robotizaci. Objem výroby se zvyšuje a společnost investuje do nových moderních vysokorychlostních linek na výrobu bujónů. Podnik začíná s výrobou kostek Maggi a dvousložkových bujónů, které tvoří bujónová hmota a vrstva bylinek. Tyto výrobky se převážně vyvážejí. Podnik jde také vstříc jídelním trendům a zahajuje výrobu bioproduktů.

Zpět na začátek