Sort by
Sort by

Klimatická změna začíná už na našem talíři

Klimatická změna začíná už na našem talíři

Garden Gourmet vyzývá: Staň se #planetarianem díky jídlu, které zmizí (téměř) beze stopy.
Jídlo na našem talíři ovlivňuje nejen naše zdraví, ale i planetu. Věděli jste, že živočišná produkce tvoří až 23 % všech emisí1? V České republice například dokáže běžný člověk za rok zkonzumovat v průměru více než 80 kg masa2 a jeho spotřeba se každoročně zvyšuje. Veggie značka Garden Gourmet proto vytvořila jedinečnou výzvu Staň se #planetarianem, díky které můžeš udělat něco pro sebe i pro životní prostředí. Jako planetarián obohatíš svůj jídelníček o lahodné a zdravé pokrmy a zároveň přispěješ ke snížení uhlíkové stopy.

Sníh v létě, rozsáhlé požáry lesů, záplavy a další přírodní katastrofy začínají i na našem talíři. Je známo, že nadměrná konzumace masa a mléčných výrobků se podepisují na lidech i přírodě. Značka Garden Gourmet proto prostřednictvím výzvy chce pomoci lidem přiblížit se ke zdravějšímu stravování a ekologičtějšímu životu.

Na to, že současný životní styl není nejlepší cestou pro zachování naší planety, poukazují i čísla. V České republice každoročně stoupá spotřeba masa. Kromě spotřeby masa je samotným problémem plýtvání jídla. Nemalý podíl na zatěžování planety má už samotné zpracování potravin. Při výrobě jednoho kilogramu hovězího masa je spotřebováno až 15 500 litrů vody.„Když se mluví o tom, co může každý udělat pro naši planetu, lidé si vybaví spíše šetřiče vody v domácnosti a plátěné tašky. Přitom výměna jednoho hovězího burgeru za rostlinný ušetří přibližně tolik vody, jako kdybyste se nesprchovali celé 2 měsíce. Čím méně živočišných potravin naše strava zahrnuje, tím je naše uhlíková stopa nižší. Výměna hlavního jídla za veganské je jednoduchý krok, který pomůže planetě a zvládne ho udělat opravdu každý, navíc, díky stále se rozšiřující nabídce chutných rostlinných alternativ, kromě planety takový planetarián potěší i své chuťové buňky,” říká Martin Ranninger, předseda neziskové organizace Česká veganská společnost.

Značka Garden Gourmet staví na udržitelném způsobu přípravy jídel a stravování, a proto například při výrobě jejich Sensational Burger snižuje využití půdy na m2 o 80 % ve srovnání s klasickým hovězím burgerem3. "V Garden Gourmet víme, že neexistuje planeta B, a proto se při naší výrobě snažíme značně snížit dopad na přírodu. Například náš veganský Sensational burger má stejnou hovězí chuť jako klasický burger, ale uhlíková stopa je o 75 % nižší, což je výrazným krokem k uhlíkové neutralitě. Postupně pracujeme na tom, aby naše značka byla do roku 2022 uhlíkově neutrální," říká Zuzana Magálová, brand manažer značky Garden Gourmet.

1UNEP Emissions Gap Report 2019
2Uvedené informace vyplývají z dat ČSÚ, průzkum Spotřeby potravin
3Vyplývá z reportu Life Cycle Assesment společnosti Quantis.

Staň se #planetarianem – vytvoř si cestu k odpovědnému životu

Značka Garden Gourmet vytvořila jedinečnou výzvu Staň se #planetarianem, která je určena pro všechny, ať už si vegetarián, flexitarián, deluxetarián nebo cokolitarián. V rámci Veganuary neboli měsíce ledna, který je známý nejen jako měsíc předsevzetí, ale i veganství, můžete sledovat jednoduché výzvy rozděleny do čtyř týdnů (viz níže). Planetariánem se může stát skutečně každý. Stačí, aby plnil výzvy z Checklistu, který je zveřejněn na českém Instagramu značky nebo na stránce www.jidlobezestopy.cz. Navíc, pokud tyto výzvy splníte, můžete vyhrát atraktivní ceny.

Checklist – Zvládnete ho splnit?

jidlo-beze-stopy.jpg

Veggie pokrmy Garden Gourmet kromě skvělé chuti vynikají i vyváženými nutričními hodnotami a kvalitními ingrediencemi. Obsahují zejména sójové a pšeničné bílkoviny, které zaručí plnohodnotnou a výživnou stravu. Pokud hledáte inspiraci, jaké bezmasá produkty zařadit do vašeho jídelníčku, určitě vyzkoušejte jejich veggie produkty. Ať už se rozhodnete pro veganský Sensational burger, Veggie burger, Veggie kuličky, Falafel, Veggie nudličky, Veggie Rondo špenát a sýr nebo Veggie řízek, široká nabídka vás nadchne natolik, že budete chtít ochutnat všechny.

„Omezit z jídelníčku maso určitě není pro mnoho lidí snadným úkolem, ale naše rostlinné produkty jsou téměř k nerozeznání od masných alternativ. Přinášejí zážitek z jídla, ale zároveň zaručují zdravější život. Na naší stránce najdete i desítky receptů, kterými se můžete inspirovat při jejich přípravě,“ doplňuje Zuzana Magálová.

Jíst (téměř) bez stopy a stát se tak planetariánem je myšlenka, kterou chce Garden Gourmet lidem ukázat, že zdravý a chutný způsob stravování bez tvorby zbytečného odpadu je jednoduchý a dostupný pro každého.

Zpět na začátek