Granko dortík

Lahodný, krásný a snadný dortík od Romany Böhmové, jak ho máme rádi.

Celková doba přípravy: asi 1 hodina

Ingredience:

Granko Exclusive, hladká mouka, prášek do pečiva, jedlá soda, máslo, cukr, vejce, mléko, káva, mascarpone, smetana, ovoce.

Na korpus:

  • 80 g Granko Exclusive
  • 135 g hladké mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 5 g jedlé sody
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 125 g cukru krupice
  • 1 šťastné vejce
  • 110 ml mléka
  • 80 ml silné kávy
 

Na bezlepkový korpus

  • 80 g Granko Exclusive
  • 135 g bezlepkové mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 5 g jedlé sody
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 125 g cukru krupice
  • 1 šťastné vejce
  • 50 ml mléka
  • 80 ml silné kávy

Na ovocný rozvar

  • 100 g čerstvých nebo mražených malin (ostružin nebo ovoce, jaké máte rádi)
  • 50 g cukru

Na lehký krém

  • 250 g mascarpone
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na ozdobu

  • maliny a borůvky (nebo ovoce, jaké máte rádi), máta, meduňka, jedlé květy

Postup

  1. V míse si smícháme všechny sypké ingredience na korpus, přidáme máslo, cukr, vejce, mléko a kávu a v robotu dobře zpracujeme.
  2. Pečeme ve formě o velikosti 17 cm na 170 stupňů 35 ‐ 40 minut.
  3. Než nám korpus vychladne, připravíme ovocný rozvar. Do rendlíku dáme ostružiny s cukrem a povaříme, než nám začne omáčka houstnout. Vzniklou směs propasírujeme přes sítko.
  4. Na krém si připravíme mascarpone, smetanu ke šlehání a prosátý moučkový cukr. Do robota si dáme mascarpone, moučkový cukr a zlehka promícháme. Ke krému přilijeme smetanu ke šlehání a šleháme tak dlouho, dokud nám nezačne houstnout, poté je již krém hotový.
  5. Korpus v polovině rozřízneme. Spodní část korpusu namažeme ovocným rozvarem a dáme na něj polovinu krému.
  6. Poté ho přiklopíme druhým korpusem, který pomažeme zbytkem krému.
  7. Vzniklý dort zdobíme malinami, borůvkami, mátou (příp. meduňkou a jedlými květy).

Dobrou chuť!