Alergie a alergeny

Proč používáte ingredience, které způsobují alergie?

Není možné zcela vyloučit přítomnost alergenů. Na světě existuje více než 160 různých potravin, které způsobují alergie, ale 90% problémů způsobuje 14 specifických potravin (kravské mléko, arašídy, obiloviny obsahující lepek, vejce, sója, ryby, korýši, suché skořápkové plody – např. mandle, lískové ořechy atd. celer, hořčice, sezamová semena, měkkýši, vlčí bob a také oxid siřičitý v potravinách). S výjimkou mořských plodů se tyto ingredience mohou vyskytovat téměř ve všech upravených potravinách, včetně cukrovinek.

Jak poznám, jestli je ve výrobku alergen?

Veškeré alergeny přítomné ve výrobcích Nestlé jsou na obalech uváděny tučně v souladu s platnou českou i evropskou legislativou. Je naprosto vyloučeno, že by případný alergen nebyl na obalu zmíněn. Spotřebitel najde informaci o přítomnosti alergenů přímo ve složení výrobku, případný možný výskyt stop alergenu je uveden na konci složení.

Politika Nestlé nám nad rámec české, slovenské i evropské legislativy ukládá uvádět i možnou (nezáměrnou) přítomnost velmi malého množství alergenu. Na našich obalech jsou to věty na konci složení výrobku "Může obsahovat...", popř. starší verzi "Může obsahovat stopy...". I v tomto případě je alergen uveden tučně.

Se všemi dotazy, které se týkají alergenů a složení našich výrobků, se spotřebitelé mohou obracet na bezplatnou linku 800 135 135 popř. písemně na info@nestle.cz.