Závazek Nestlé snížit v Evropě obsah cukru ve výrobcích o 18 000 t do roku 2020

Zpět na seznam Tiskových zprávII 22, 2017

Nestlé se zavázalo do roku 2020 odstranit 18 000 tun cukru z výrobků prodávaných v Evropě. V roce 2020 tak budou výrobky Nestlé v Evropě obsahovat o 5 % cukru méně než nyní. Nestlé tak chce podpořit Evropskou komisi a členské státy ve vývoji akčních plánů na vylepšení výrobků. Snižování obsahu cukru je součástí širšího spektra globálních závazků, které Nestlé oznámí 7.března.

Společnost oznámila závazek snížení obsahu cukru na maltské konferenci Evropské unie o dětské obezitě. „V situaci, kdy má jedno ze tří dětí nadváhu nebo je obézní, je jasné, že musíme dělat více, abychom jim nabídli zdravější výrobky a podpořili aktivní životní styl.“ Zdůraznil ve svém video vzkazu Marco Settembri, výkonný viceprezident Nestlé pro Evropu, Střední východ a severní Afriku, důležitost zdravé výživy:

Nestlé již mnoho let investuje do vývoje zdravějších a chutnějších výrobků, snižuje obsah cukru, soli, a tuku, přidává další živiny, jako např. celozrnné ingredience. Během posledních tří let firma v Evropě například odstranila 11 300 tun cukru z výrobků, které nebyly v souladu s výživovými kritérii Nestlé. V poslední době firma oznámila, že uvede na trh rozpustný nápoj NESQUIK, který bude mít pouze 3,4 g přidaného cukru na porci. Jde o podstatné snížení z 10,6 g přidaného cukru na porci standardní varianty nápoje. Nestlé také nedávno oznámilo vynález odlišně strukturovaného cukru, který umožní výrazné snížení cukru v cukrovinkách při zachování přírodní chuti.

Podle pana Settembriho je zásadní výzvou pro každého jednotlivce změna preferencí: „Výrobky Nestlé představují jen několik málo procent všech potravin v obchodech. Chceme-li změnit preference spotřebitelů, je třeba, aby se zapojil celý potravinářský průmysl, včetně privátních značek.“

Evropská komise a členské státy se shodly, že do konce roku 2017 připraví národní akční plány, které sníží přidaný cukr v potravinách. Některé státy EU již nyní uvádějí v život lokální iniciativy, Nestlé ale volá po větší koordinaci ze strany Evropské unie a po posunu směrem k Evropské výživové politice. Takový kroku bude „stimulem pro inovace a povede ke zdravější budoucnosti pro Evropu,“ dodává Marco Settembri.

Andrea Brožová, kontakt pro média, andrea.brozova@cz.nestle.com, +420 724 420 148