Výrobky s certifikovaným kakaem

Zpět na seznam Tiskových zprávX 17, 2017

Nestlé již dlouho vystupuje proti dětské práci. V rámci iniciativy Nestlé Cocoa Plan již pomohlo několika tisícům dětí na Pobřeží slonoviny. Na dalších téměř 50 000 ohrožených dětí ve věku 5 až 17 let projekt v současné době dohlíží. Nyní program expanduje do sousední Ghany. V České republice najdete certifikované kakao ve výrobcích globálních i lokálních značek.

Kakao je základní ingrediencí mnoha výrobků Nestlé. Boj proti dětské práci v kakaovém průmyslu vychází z hodnot společnosti a je úzce svázán s úspěchem podnikání.

V roce 2016 dodalo Nestlé na český a slovenský trh téměř 900 tun takto certifikovaných výrobků pod značkami Orion Mistrovská edice 68% kakaa, Orion Ateliér, KitKat, Lion a After Eight.

Již od roku 2012 využívá Nestlé unikátní systém, díky kterému identifikuje a pomáhá tisícům dětí pracujícím při získávání kakaa. Podařilo se tak snížit výskyt dětské práce o 50 % a mnoho dětí díky tomu teď chodí do školy.

Postup v boji proti dětské práci představuje zpráva vydaná ve spolupráci Nestlé a International Cocoa Initiative. Poskytuje první podrobné zhodnocení stavu, úspěchů a také problémů, které je ještě třeba vyřešit, než se podaří dětskou práci odstranit úplně.

Na cestu za odstraněním dětské práce se Nestlé vydalo v roce 2011, kdy požádali nevládní organizaci Fair Labour Association o zhodnocení dodavatelského řetězce kakaa a zveřejnění nálezů. Na základě jejích doporučení pak Nestlé zavedlo systém identifikace a pomoci ohroženým dětem.

Co začalo s dvěma výrobními družstvy, nyní zahrnuje 45 000 farmářů a více než 75 družstev na Pobřeží slonoviny. V současné době se program rozšiřuje do sousední Ghany.

Postupu iniciativy se věnuje dedikovaný web, který poskytuje více informací o tom, jaký vliv má Nestlé Cocoa Plan na ty, kteří nám umožňují pochutnávat si na naší oblíbené čokoládě.

Andrea Brožová, kontakt pro média, andrea.brozova@cz.nestle.com, +420 724 420 148