Tradiční oslava Mezinárodního dne kuchařů

Zpět na seznam Tiskových zprávX 20, 2017

Dnešní Mezinárodní den kuchařů oslavily děti ZŠ TGM v Poděbradech společně s Nestlé a Asociací kuchařů a cukrářů ČR, vařením a dalšími aktivitami. Celodenní akce umožnila žákům všech školy projít kurzem o vyváženém životním stylu. Také měli možnost připravit pokrmy pod dohledem zkušených kuchařů nebo si ověřit pohybové dovednosti s lektory programu Děti na startu. Tématem letošního ročníku byly „superhrdinové zdravé výživy“.  Oslava se uskutečnila díky vzdělávacímu programu Nestlé pro zdraví dětí.

V pátek, 20. října na základní škole TGM v Poděbradech měli žáci 3.-7. tříd krátkou interaktivní přednášku o vyváženém životním stylu. Co jíst, kdy a v jakém množství? Proč je dobré jíst ovoce a zeleninu, co je to pestrá strava a další jednoduchá, ale důležitá fakta jim zábavnou formou vysvětlili lektoři programu.

„Touto edukativní a přitom zábavnou formou chceme zvyšovat povědomí o správné výživě, přiměřené fyzické aktivitě a jejich dopadu na zdraví, což je i hlavní cíl programu Nestlé pro zdraví dětí“, říká Torben Emborg, generální ředitel společnosti Nestlé Česko a Slovensko.

Během dopoledne si žáci mohli vyzkoušet, že vaření je zábava.  Měli příležitost podívat se pod ruce nejlepším profesionálům.

„Jídlo nám musí dodat potřebné živiny a má být připraveno z kvalitních a čerstvých surovin a také s láskou“, říká Bc. Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. „Do programu se zapojujeme, abychom dětem ukázali, že příprava jídla nemusí být náročná a výsledek bude chutný a zdravý.“

V českých rodinách se často snídaně odbývají a ani školní svačiny nejsou mnohdy vhodným příkladem stravy pro školáky. I proto byla novinkou letošní oslavy odpolední část, která se věnovala dětem a rodičům. Profesionálové v oboru zdravé výživy připravili zdravou snídani a prozradili, jak má vypadat zdravá a vyvážená školní svačina. Rodiče a s dětmi si tak odnesli spoustu receptů a nápadů na přípravu chutných a vyvážených pokrmů. Děti zase měly možnost otestovat své znalosti v zábavných kvízech či vyzkoušet své pohybové dovednosti díky programu Děti na startu, s nímž Nestlé pro zdraví dětí uzavřelo pro letošní školní rok spolupráci. Po absolvování žáci kromě receptů obdrželi i diplom malého šéfkuchaře a kuchařské čepice.

„Chceme do programu přinést prvek pohybu, který je nezbytnou součástí vyváženého životního stylu“, říká Martina Šilhánová, manažerka CSV/CSR společnosti Nestlé. „Program Děti na startu učí děti základům pohybové gramotnosti a vede je k pohybu na celý život“, dodává Jana Boučková, autorka programu Děti na startu.

Program Nestlé pro zdraví dětí probíhá ve spolupráci s organizací EDHANCE. Do projektu se školy mohou přihlásit prostřednictvím přihlašovacího formuláře uvedeného na stránkách Nestlé pro zdraví dětí.

Mezinárodního dne kuchařů se každý rok účastní téměř 13 milionů kuchařů z celého světa sdružených ve 110 členských asociacích. Obvykle se v tento den zapojují do charitativních programů ve svém okolí.

Video z oslavy Mezinárodního dne kuchařů s Nestlé pro zdraví dětí z minulých ročníků můžete najít zde: https://www.youtube.com/watch?v=e1t4dCT1dX8

Andrea Brožová, andrea.brozova@cz.nestle.com, +420 724 420 148