Stejně sladké, o 40 % méně cukru. Nestlé pomáhá řešit problém obezity.

Zpět na seznam Tiskových zprávXII 6, 2016

Nadměrná konzumace cukru patří mezi hlavní příčiny mnoha civilizačních onemocnění. Češi cukrem rozhodně nešetří. Nestlé nyní přichází s možným řešením. Vyvíjí nový typ cukru, který umožní snížit obsah cukru až o 40 %. Inovované výrobky budou na trhu nejdříve v roce 2018.

Nestlé se dlouhodobě zaměřuje na zlepšování výživových vlastností výrobků. Tento převratný vynález, který je právě v procesu patentování, spočívá ve změně struktury krystalů cukru. Krystaly se na jazyku rychleji rozpouštějí a chuťové pohárky rychleji vnímají sladkou chuť. Nejedná se tedy o chemickou modifikaci, ale o změnu struktury krystalků. V čokoládových cukrovinkách by mohlo dojít ke snížení obsahu cukru až o 40 %, při zachování chuťového profilu.

Na množství záleží především

Mnozí lidé ke slazení volí alternativní produkty. I to má ale svá úskalí. Situaci rozhodně nevyřeší umělá sladidla. K oslazení čajů či domácích výrobků je dnes možné používat celou řadu alternativ, jako je med, ječný slad, javorový nebo agávový sirup. I ty se ale do doporučené denní dávky započítávají. Spíše než cukr nahrazovat bychom měli postupně snižovat intenzitu sladké chuti.

„Dlouhodobým cílem Nestlé je přinášet chutnější a zdravější výrobky,“ říká Jiří Kasal, který má ve společnosti Nestlé na starosti oblast vyváženého životního stylu, přibližuje postoj firmy: „Problematiku přílišné konzumace cukru je potřeba řešit. Jsme si vědomi jejích negativních důsledků a snažíme se spotřebitelům pomoci příjem cukru snižovat. Kromě inovativních řešení usilujeme o snižování obsahu cukru tradičními metodami. Přijali jsme závazek do konce roku 2016 snížit obsah cukru v našich výrobcích nejméně o 10 % ve srovnání s rokem 2014“. Závod Zora společnosti Nestlé vyrobí až 40 tisíc tun čokoládových výrobků za rok, z čehož polovinu exportuje do zahraničí.

Kdo „cukruje“ nejvíce?

Není velkým překvapením, že první místo v žebříčku konzumace cukru za den na osobu zaujímají Spojené státy americké. Podle průzkumu společností Euromonitor a The Washington Post sní průměrný Američan za den 126,4 gramů cukru. Pro představu se jedná zhruba o množství 31 kostek. Hned druhou příčku však obsazuje jeden z našich sousedů – Německo. V těsném závěsu pak následuje Nizozemí.

Slazení přehánějí i Češi

Česko si proti této trojici vede o něco lépe, podle průzkumu zaujímá 19. místo. Průměrná spotřeba 71,6 g ale nepatří mezi čísla, kterými bychom se mohli chlubit. Navíc se odhaduje, že ve výskytu obezity se Česko řadí na 3. místo v Evropě. „Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by množství cukru mělo představovat maximálně 10 % z celkového denního příjmu energie, což je zhruba 50 g. V ideálním případě doporučuje WHO zredukovat příjem cukru na pouhých 5 %, což jsou jen 4 čajové lžičky cukru. Započítává se sem ale i cukr z ovoce nebo laktóza z mléka, takže bychom si denně měli vystačit jen s třemi lžičkami“, přibližuje problematiku Pavel Suchánek, nutriční specialista.
Oficiální zpráva ze: http://www.nestle.com/randd/news/allfeatures/nestle-research-discovery-sugar-reduction

Kontakt pro média:
Andrea Brožová, kontakt pro média, andrea.brozova@cz.nestle.com, +420 724 420 148

Tisková zpráva