1866-1905

Průkopnické roky

Naše historie začíná v roce 1866, kdy Anglo-Swiss Condensed Milk Company otevírá ve Švýcarsku první evropský závod na kondenzované mléko. V roce 1867 pak vynalézá Henri Nestlé přelomovou dětskou výživu a v roce 1905 je fúzí s Anglo-Swiss založena nová společnost, později známá jako Nestlé Group. Toto období přineslo prudký rozvoj měst, železnice a paroplavba snížily náklady na vstupní suroviny a pomohly tak rozvoji mezinárodního obchodu se spotřebním zbožím.

Milníky

1866

condensed milk advertising, Milkmaid brand, Anglo-Swiss Condensed Milk Company

Američtí bratři Charles a George Pageovi spoluzakládají Anglo-Swiss Condensed Milk Company. Využívají toho, že Švýcarsko oplývá zdroji čerstvého mléka, aplikují znalosti, které získali v domovské zemi, a ve městě Cham zakládají první evropský závod na výrobu kondenzovaného mléka. Evropská průmyslová města jsou tak zásobována výrobky značky Milkmaid, coby bezpečnou a dlouhodobě skladovatelnou alternativou čerstvého mléka.


1867

Henri Nestlé's 'farine lactée'

Ve švýcarském městě Vevey uvádí Henri Nestlé, lékárník německého původu, na trh svou „farine lactée“ (mléčnou moučku). Tento produkt kombinuje kravské mléko, pšeničnou mouku a cukr. Nestlé jej vyvinul pro kojence, kteří nemohou být kojeni, aby tak ovlivnil vysokou dětskou úmrtnost. Ve stejné době také začíná používat nyní ikonické hnízdo jako své logo.


1875

agreement signed by Henri Nestlé'

Henri Nestlé prodává továrnu ve Vevey třem místním podnikatelům. Ti zaměstnávají chemiky a další šikovné pracovníky a rozšiřují výrobu i prodej.


1878

advertising by Anglo-Swiss and Nestlé'

Mezi společnostmi Nestlé a Anglo-Swiss se rozhoří tvrdá konkurence, protože vyvinuly a prodávají konkurenční verze svých původních produktů: kondenzované mléko a dětskou výživu. Obě firmy dále rozšiřují prodej a výrobu do zahraničí.


1882–1902

milk arrival in Cham, Switzerland'

V roce 1882 expanduje firma Anglo-Swiss do USA, ale smrt George Page zmaří její další plány. V roce 1902 tak následuje prodej amerických továren, což otevírá cestu pro případné spojení s Nestlé.


1904

employees working in a Swiss chocolate factory

Nestlé začíná poprvé prodávat čokoládu, když přebírá export firmy Peter & Kohler. Sám Henri Nestlé hrál klíčovou roli ve vývoji mléčné čokolády. Od roku 1875 zásoboval svého souseda z Vevey, Daniela Petera, kondenzovaným mlékem, které Peter použil k vývoji první mléčné čokolády (na trhu od roku 1880).