ORION Kakao pro tradiční pečení
V Evropě se tradičně zpracovává kakao holandským způsobem, při kterém je přírodní kakaový prášek ustálen regulátory kyselosti (tzv. proces alkalizace). Takto vyrobené kakao poznáte podle tmavšího odstínu a nazývá se Holandské nebo holandského typu podle holandského vynálezce C. J. van Houtena. V Čechách i na Slovensku jsou až na výjimky všechna prodávaná kakaa holandského typu.
Stejným způsobem se vyrábí také ORION Kakao pro tradiční pečení. Kakao má charakteristickou červenohnědou barvu, jemnou chuť a vysokou rozpustnost.
Na léty prověřenou kvalitu ORION Kakaa pro tradiční pečení se můžete spolehnout například při pečení bábovek, koláčů a dortů podle tradičních domácích receptů s použitím kypřícího prášku (prášek do pečiva).
Provoňte s ORION Kakaem pro tradiční pečení svůj domov dobrotami, které znáte od babičky!
ORION Kakao 100% přírodní zážitek
Pokud preferujete přírodní, minimálně zpracované produkty, nebo pečete s jedlou sodou místo prášku do pečiva, vyzkoušejte naši novinku! Dopřejte si 100% přírodní zážitek a objevte pravou chuť a vůni kakaa, tak bohatou a pestrou jako přírodní podmínky, ve kterých bylo kakao vypěstováno.
ORION přírodní kakao je 100% kakao (neobsahuje regulátory kyselosti) vyráběné lisováním kakaových bobů bez procesu alkalizace. Díky tomu si uchovává přirozený obsah látek a vlastnosti jako typickou medově hnědou barvu, lehce nakyslou ovocnou chuť a intenzivní vůni připomínající čokoládu.
Díky přirozenému pH přírodního kakaa dosáhnete kyprých a nadýchaných dezertů jako například red velvet dortu, kefírových lívanců a dalších s použitím jedlé sody místo kypřícího prášku. Vzhledem k tomu, že přírodní kakao je typické pro Severní Ameriku, doporučujeme jeho použití u anglicky psaných receptů a do nepečených dobrot, například do smoothies a ovocných misek (tzv. smoothie bowl).
Vydejte se na vzrušující cestu za rozmanitou chutí přírodního kakaa s ORION Kakaem 100% přírodní zážitek.
Kakao ORION = 100% udržitelně získávané kakao
Nákupem udržitelného kakaa podporujete místní farmáře a jejich rodiny. Prostřednictvím Nestlé Cocoa Plan spolupracujeme s Rainforest Alliance a tím pomáháme zlepšovat životní podmínky farmářů a jejich rodin s důrazem na boj proti dětské práci, podporu zalesňování a zvyšování kvality pěstovaného kakaa. Od začátku programu v roce 2009 podpořilo Nestlé místní farmáře více než 250 miliony EUR (tj. přes 6 miliard korun).
Pečeť Rainforest Alliance na obalu stvrzuje, že kakao bylo vypěstováno s ohledem na:
- Životní úroveň farmářů – boj s chudobou a více příležitostí pro farmáře a jejich rodiny.
- Soulad s životním prostředím – školení farmářů, které jim pomáhá zmírnit dopady klimatických změn.
- Rozmanitost a ochranu lesů – podpora udržitelnějších způsobů hospodaření.
- Lidská práva – řešení porušování lidských práv, jako je dětská a nucená práce, nízké mzdy, špatné pracovní podmínky a genderová nerovnost.
Vše, co potřebujete vědět o kakau
Kde se kakao vzalo?
Na lahodném, hořkém nápoji ze semen kakaovníku si jako první pochutnávali starověcí Mayové. Ze Střední Ameriky jej do Evropy dovezli španělští dobyvatelé. Kakao se rychle stalo oblíbené a užívalo se na podporu zdraví.
Jak se kakao vyrábí?
Výrobu kakaového prášku, tedy kakaa, jak jej známe dnes, nastartoval Holanďan Casparus van Houten, který jako první získal lisováním kakaových bobů čistý kakaový prášek (tzv. přírodní kakao) a kakaové máslo.
Je jediné pravé kakao to holandské?
Ne, rozdíl mezi kakaem holandského typu a přírodním je pouze ve způsobu zpracování.
Tzv. holandské kakao neboli kakao holandského typu vzniká již tradičním způsobem, který zavedl holandský vynálezce C. J. van Houten, při kterém je přírodní kakaový prášek ustálen regulátory kyselosti (proces alkalizace). Takto zpracované kakao poznáte podle tmavšího odstínu a nazývá se také alkalizované kakao. V Čechách i na Slovensku jsou až na výjimky všechna prodávaná kakaa holandského typu.
Oproti tomu přírodní kakao neprochází během zpracování procesem alkalizace, a proto neobsahuje regulátory kyselosti. Díky tomu si uchovává přirozený obsah látek a vlastnosti jako světlejší odstín, lehce nakyslou ovocnou chuť a intenzivní vůni připomínající čokoládu.
Čím tmavší, tím lepší?
Ne, barva kakaového prášku nevypovídá o jeho kvalitě, ale o způsobu jeho výroby.
Přidáním regulátorů kyselosti kakao ztmavne, sníží se jeho kyselost a tím i zjemní chuť. Kakao vyrobené tímto postupem se nazývá alkalizované kakao, někdy také holandské nebo holandského typu.
Kakao, do kterého nebyly přidány regulátory kyselosti, a proto je světlejší, se označuje jako přírodní kakao.
Může být kakao zdraví prospěšné?
Kakao je bohaté na flavonoidy – velmi ceněné antioxidanty. Flavonoidy pomáhají buňky chránit proti volným radikálům. Kakao také podporuje dobrou náladu a má pozitivní vliv na relaxaci.
Které kakao vybrat do vašeho receptu?
ORION Kakao pro tradiční pečení se hodí pro výrobu intenzivně tmavých a vláčných bábovek, koláčů, dortů a jiných tradičních receptů, které budete péct s kypřícím práškem (prášek do pečiva).
S ORION Přírodním kakaem dosáhnete kyprých a nadýchaných kefírových lívanců, red velvet dortu a dalších dezertů, které vyžadují pečení s jedlou sodou místo prášku do pečiva.
Lze v receptech zaměnit kakao na pečení s přírodním kakaem?
Kakao reaguje během pečení s kypřícím práškem nebo jedlou sodou a pomáhá těstu vyběhnout a udržet požadovanou vláčnost. Proto u receptů obsahující kypřidlo doporučujeme zachovat uvedený druh kakaa.
Snadnou záměnu můžete provést u receptů, kde nedochází ke kypřícímu procesu – obvykle nepečené dezerty jako např. puding, cheesecake, horká čokoláda apod.
ORION inspirace
Provoňte svůj domov vzpomínkami z dětství! Inspirujte se tradičními recepty z ORION kakaa pro tradiční pečení a nebo se vydejte na vzrušující cestu za rozmanitou chutí přírodního kakaa v dobrotách připravených s ORION kakaem 100% přírodní zážitek.