Zelenější domov
Je dokázáno, že i jen pohled do zeleně zlepšuje náladu a zvyšuje pozornost. Stromy, keře a byliny vyrábějí kyslík, fungují jako přírodní klimatizace, zvlhčovač, hluková stěna i aromalampa, řadě živočichů poskytují domov a potravu. Užívejte si zeleně plnými doušky a pečujte o zelené ostrovy v moři betonové džungle.
GRANKO spolu s odborníky inspiruje, jak si užít a podpořit zeleň kolem nás:
- 1. TIP – TRÁVNÍK JAKO ZAČÁTEK: Probuďte svůj trávník k životu díky mozaikovitému sečení
- 2. TIP – PIKNIK A TÁBORÁK: Tipy na šetrnější oběd venku a bezpečnější opékání vuřtů
- 3. TIP – KOMPOSTOVÁNÍ: Recyklujte odpad z kuchyně do podoby hnojiva pro Vaše květiny
- 4. TIP – KLIMATIZACE Z PŘÍRODY (připravujeme)
- 5. TIP – KOMUNITNÍ ZAHRÁDKY (připravujeme)
TRÁVNÍK JAKO ZAČÁTEK
Mějte krásný trávník a mějte v něm živo. Pozor na příliš krátce střižený travní koberec – je náchylný k vysychání a nenabízí potravu ani místo pro život drobným živočichům. Vyzkoušejte tzv. mozaikovité sečení. Když zůstane část trávníku neposečená, dáte tím hmyzu a dalším živočichům naději, že neztratí všechnu potravu či úkryt v jeden den. Zdraví trávníku i množství života v něm vzroste a Vás budou těšit krásně barevné, voňavé zelené plochy, které navíc zadrží větší množství dešťové vody a nebudou se Vám v létě pod nohama rozpalovat jako dlažba.
Jak sekat trávník chytřeji a šetrněji:
Naplánujte si, kde a kdy budete trávník sekat. Rozhodněte se, zda:
- častěji sekat jen širší pěšinky pro chození
- sekat postupně pásy
- sekat na krátko jen v okolí domu a vzdálenější části zahrady nechat divočejší
- nebo si nazónovat celý pozemek a nechat kouty divočiny, kde se seká jen 1x ročně
Pochlubte se sousedům a inspirujte ostatní. Ukažte jim, jaké nové druhy se u Vás objevují a o kolik méně vody potřebuje vysoký trávník na zalévání oproti krátce střiženému, protože dokáže lépe zadržet a uchovat dešťovku.
Moudrá sova radí:
Pokud zelené travnaté plochy kolem sebe nevlastníte, ale přesto chcete změnit jejich údržbu, zkuste se domluvit na místním úřadě nebo odboru životního prostředí. Společně můžete vytipovat místa, kde lidé chodí a kde naopak může dostat prostor vyšší tráva. Některá města dokonce vysazují nově pásy lučního kvítí!
PIKNIK A TÁBORÁK
Vydejte se do parku nebo lesa a vychutnejte si nejen dobré jídlo, ale i příznivý vliv zeleně na Vaši náladu, zdraví i kondici. Takový skvělý zážitek může nastartovat Váš zájem o zelená místa kolem Vás, o jejich ochranu a o péči o ně. Avšak nezapomínejte dodržovat několik jednoduchých zásad, díky kterým nebude Váš pobyt v přírodě škodit životnímu prostředí!
Pravidla povedeného pikniku a táboráku:
- Zabalte vše potřebné – jídlo, pití, deky na sezení, základní kusy nádobí (hlavně nůž). Pro balení můžete využít i vlastnoručně vyrobené voskované ubrousky. Nepotřebujete s sebou půl kuchyně. I jednoduchost je zážitek a výzva pro improvizaci na místě. Pokud plánujete rozdělávat oheň, zjistěte si, kde a kdy je to možné .
- Najděte vhodné místo a vyrazte alespoň na část cesty pěšky. Budete mít větší zážitek, cestou můžete nasbírat klacíky, které použijete na opékání a hezky Vám vyhládne.
- Pokud plánujete táborák, ověřte, jak moc je sucho, a tedy zda je vhodné oheň vůbec rozdělávat. Také sledujte, co je kolem Vás a zakládejte oheň dál od stromů a keřů, sena, sklizeného pole a na místě, kde není suchá tráva nebo staré listí. Táborák můžete udělat alespoň 50 metrů od lesa. Ne v lese a ani ne na vykácené části lesa. Než odejdete, přesvědčte se, že je oheň úplně uhašený a není nikde žádný žhavý uhlík.
- Respektujte okolí. Zbytečně nerušte ostatní návštěvníky a zvířata.
- Užívejte si prostředí. Zahrajte si jednoduché hry, čtěte si knihu každý sám nebo i společně, malujte, nebo koukejte do nebe a odpočívejte.
- Nenechte po sobě žádné stopy, zkontrolujte, že po Vás nic nezůstalo a držte se pravidla, že místo opouštím vždy ve stejném nebo lepším stavu.
Moudrá sova radí:
Pro venkovní vaření jsou skvělá přenosná ohniště. Dovolí Vám vařit, péct i grilovat, a přitom nespálit půdu a jinak zelená, živá místa. I v půdě to totiž žije.
KOMPOSTOVÁNÍ
Nejjednodušší, co můžete pro přírodu i pro sebe udělat, je dávat bioodpad na svůj malý kompost místo do koše. Organicky rozložitelný odpad tvoří obvykle 40–60 % objemu našich košů. Ušetříte peníze za svoz odpadu i jeho množství na skládkách a dáte zbytkům z ovoce a zeleniny šanci, aby se z nich stalo vysoce kvalitní organické hnojivo, který zdarma využijete jako skvělé hnojivo do svých truhlíků nebo záhonků a tím si zaručíte lepší úrodu. Dnes už si můžete vybrat i z nabídky designových kompostérů vhodných i do malého bytu.
Kompostér nebo vermikompostéry do bytu – Domácí kompostéry jsou vhodné spíš pro menší domácnost nebo kancelář. Můžete volit z široké nabídky nejrůznějších obchodů. Vermikompostéry využívají schopnost žížal přeměňovat biologické zbytky na vysoce kvalitní organické hnojivo. Stačí jim jen dávat zbytky z kuchyně a ony už udělají vše za Vás. Navíc Vás můžou bavit svým jemným chroustáním a Vy tak získáte nenáročného domácího mazlíčka. Jako krásný průvodce veselého kompostování Vám může posloužit tato mini brožura.
Kompost na zahradě – Máte-li zahradu, můžete mít větší kompost, kam se vejde všechen zahradní i kuchyňský odpad. Zahradních kompostérů je mnoho různých typů z různých materiálů, stačí si vybrat z nabídky prodejců nebo si jej postavit svépomocí z dřevěných prken.
Společné kompostování – Zeptejte se na Vašem obecním úřadě, jestli je možné instalovat popelnici na bioodpad, která se pravidelně vyváží. V některých obcích ta možnost je a Vy byste tak mohli i ušetřit za směsný odpad. Nebo se domluvte se sousedy a zkuste komunitní kompostování.
Jak založit kompost?
- Kompostér postavte na rovnou plochu a přímo na půdu.
- Na dno umístěte větve, abyste zajistili přístup vzduchu.
- Otevřete větrací otvory, některé komposty se jednou za rok přehazují, aby se vzniklý humus provzdušnil.
- Nedávejte do kompostu jen jeden druh odpadu, ale střídejte trávu, zbytky od zeleniny apod.
Moudrá sova radí:
Co se může dát do kompostu? Informujte se v Kompostovací poradně. Zahradní odpad: tráva, listí, seno, sláma, plevel, dřevní štěpka, hlína, vychladlý popel a uhlí ze dřeva. Kuchyňský odpad: káva, čajové sáčky, podrcené skořápky z vajec, slupky ze zeleniny a ovoce, ořechové skořápky atd. Co nepatří do kompostu? Zbytky masa, ryby, mléčné výrobky, sklo, plasty, kovy, textil, piliny z dřevotřísky, uhynulá zvířata, chemicky ošetřené zbytky, trus masožravých zvířat.