Granko dortík
Lahodný, krásný a snadný dortík od Romany Böhmové, jak ho máme rádi.
Celková doba přípravy: asi 1 hodina
Ingredience:
Granko Exclusive, hladká mouka, prášek do pečiva, jedlá soda, máslo, cukr, vejce, mléko, káva, mascarpone, smetana, ovoce.
Na korpus:
|
Na bezlepkový korpus
|
Na ovocný rozvar
- 100 g čerstvých nebo mražených malin (ostružin nebo ovoce, jaké máte rádi)
- 50 g cukru
Na lehký krém
- 250 g mascarpone
- 120 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
Na ozdobu
- maliny a borůvky (nebo ovoce, jaké máte rádi), máta, meduňka, jedlé květy
Postup
- V míse si smícháme všechny sypké ingredience na korpus, přidáme máslo, cukr, vejce, mléko a kávu a v robotu dobře zpracujeme.
- Pečeme ve formě o velikosti 17 cm na 170 stupňů 35 ‐ 40 minut.
- Než nám korpus vychladne, připravíme ovocný rozvar. Do rendlíku dáme ostružiny s cukrem a povaříme, než nám začne omáčka houstnout. Vzniklou směs propasírujeme přes sítko.
- Na krém si připravíme mascarpone, smetanu ke šlehání a prosátý moučkový cukr. Do robota si dáme mascarpone, moučkový cukr a zlehka promícháme. Ke krému přilijeme smetanu ke šlehání a šleháme tak dlouho, dokud nám nezačne houstnout, poté je již krém hotový.
- Korpus v polovině rozřízneme. Spodní část korpusu namažeme ovocným rozvarem a dáme na něj polovinu krému.
- Poté ho přiklopíme druhým korpusem, který pomažeme zbytkem krému.
- Vzniklý dort zdobíme malinami, borůvkami, mátou (příp. meduňkou a jedlými květy).
Dobrou chuť!