Sfinx v Holešově – největší středoevropský výrobce bonbónů Nestlé

Holešov,

Historie výroby cukrovinek v Holešově sahá až do roku 1863. Do současné továrny se přesunula o několik let později, v roce 1910. Ročně tu z výrobních pásů celkem sjede více než 15 000 tun bonbonů JOJO, BonParů, Hašlerek, Lentilek a dalších. Část míří za hranice a nejvíce do Velké Británie. Ve Sfinxu pracuje více než 400 zaměstnanců. Továrna od roku 2014 neprodukuje žádný odpad na skládku a kontinuálně snižuje spotřebu vody a energií.

„Od Lentilek přes BonPari až po želé medvídky JOJO. Továrna Sfinx je královstvím všech nejznámějších a nejoblíbenějších bonbonů u nás. Nejen, že patří mezi nejstarší továrny na cukrovinky v České republice, ale také je největším výrobcem bonbonů v sortimentu Nestlé. Vyrábí a zásobuje bonbony náš i slovenský trh a její produkce míří například i do Velké Británie, Polska či Ruska,“ říká Robert Kičina, tiskový mluvčí společnosti Nestlé Česko.

Sladká tradice v Holešově začala už v 19. století

tisk-sladka-tradice-v-holesove.jpg

V roce 1863 se malým městem východní Moravy poprvé linula sladká vůně cukrových špalků z dílny Philipa Kneisla. Holešovická společnost se brzy stala centrem velkovýroby cukrovinek a kandytů. O pár let později v roce 1907 zde výroba hrála všemi barvami, v dražovacích kotlích spatřila světlo světa první várka Lentilek. Čas plynul a výrobní dílna už ve svých skromných prostorech nedokázala pokrýt narůstající poptávku. S rokem 1910 se proto celá výroba přesunula do moderní továrny do Všetul na okraj Holešova. Sladký sortiment se začal pomalu rozšiřovat i na čokoládové výrobky, kandované a máčené ovoce a fondány. Závod dostal jméno podle soch sfing, které hlídají vchod do světa bonbónů dodnes. Už v 50. letech se výroba specializovala převážně na kandyty a Lentilky. V té době Sfinx rozšířil svou bonbónovou síť do desítek zemí světa a export představoval až 30 % celkové výroby. 90. léta se nesla v duchu změn i pro továrnu Sfinx, která se stala největším středoevropským výrobcem bonbonů Nestlé.

Království bonbonů, tak jak ho známe dnes

Stejně jako ostatní továrny, Nestlé i Sfinx neustále pracuje na inovacích ve výrobě tak, aby podpořil závazky týkající se udržitelnosti společnosti a také přizpůsobil výrobky přáním svých spotřebitelů. V období 2007–2010 uskutečnil přechod celého portfolia bonbonů od umělých výhradně k barvivům přírodního původu, změna se týkala celé řady JOJO, BonPari, Hašlerky, Lentilky a dalších. Od minulého roku se zde také vyrábí JOJO Medvídci se snížením obsahem cukru o 30 %.

tisk-kralovstvi-bonbonu.jpg

Zároveň od roku 2014 Sfinx neprodukuje žádný odpad na skládku. Dále ve své výrobě kontinuálně snižuje spotřebu vody a energie. Veškerý odpad je recyklován nebo energeticky využíván. Současný závod Sfinx vyrábí velice pestrou paletu bonbónů – dropsy, furé, lízátka, karamely, lentilky a další dražé. Přes polovinu vyrobených cukrovinek tvoří želatinové bonbony.

Robert Kičina, manažer pro korporátní komunikaci, [email protected], +420 724 420 148

Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě. Podniká v 189 zemích světa, zaměstnává 328 000 zaměstnanců. Posláním Nestlé je zvyšovat kvalitu života a přispívat ke zdravější budoucnosti. Nestlé nabízí široké portfolio výrobků a služeb pro lidi i jejich domácí mazlíčky. Jedná se o více než 2 000 značek, od globálních ikon jako je Nescafé nebo Nespresso až k místním značkám. Základem podnikání Nestlé je strategie rozvoje výživy, zdraví a vyváženého životního stylu. Společnost byla založena před více jak 150 lety ve švýcarském Vevey, kde dodnes sídlí. V Česku Nestlé vyrábí ve svých závodech ZORA Olomouc a SFINX Holešov cukrovinky pod značkami Orion, Kofila, Margot, BonPari, JOJO atd. a v závodě TIVALL Krupka chlazené a mražené vegetariánské pokrmy pod značkou Garden Gourmet. Na Slovensku v závodě Carpathia Prievidza vyrábí široký sortiment kulinářských výrobků pod značkami Maggi a Carpathia. Více na www.nestle.cz.