Nestlé se daří řešit otázku dětské práce v kakaových komunitách

Společnosti Nestlé se daří plnit závazky spojené s bojem proti výskytu dětské práce v kakaových komunitách na území západní Afriky. Důkazem je výsledek reportu v rámci programu společnosti Cocoa Plan pro udržitelné pěstování kakaa. Poskytování vzdělání, jak pro děti, tak pro dospělé, a zlepšování obživy zůstává zásadní pro prevenci a zastavení dětské práce. Od roku 2012 Nestlé zahrnulo přes 78 000 dětí do 1 750 komunit a zcela zastavilo dětskou práci u více než 9 900 afrických dětí. Do rozvoje Cocoa Planu investovala společnost za posledních 10 let více než 5 miliard CZK.

„Dětská práce je nepřijatelná. Všechny děti si zaslouží šanci na světlejší budoucnost a my k tomu můžeme nejlépe přispět tím, že jim poskytneme přístup ke kvalitnímu vzdělání. Proto jsme se zavázali investovat do plánu Nestlé Cocoa Plan a pokračovat v rozšiřování a zdokonalování našeho programu,“ uvedl Magdi Batato, vedoucí provozu EVP v Nestlé.

Již v roce 2012 začala společnost Nestlé podnikat kroky, které pomáhají v boji proti dětské práci v kakaovém odvětví v západní Africe. Jen během posledních dvou let společnost dokázala zdvojnásobit svůj dosah a celosvětově zvýšila povědomí o výskytu dětské práce v těchto oblastech. Díky svým aktivitám se společnosti podařilo zahrnout 78 580 dětí do 1 750 komunit, a především zastavit pracovní činnosti u více než 9 900 afrických dětí. Součástí širšího přístupu Nestlé je také systém monitorování a nápravy. Identifikování pracujících dětí započalo v roce 2012. Průkopový systém umožňuje identifikovat, sledovat a řešit dětskou práci v dodavatelských řetězcích. Mezi lety 2012 a 2017 Nestlé zmonitorovalo více než 40 000 dětí na území Pobřeží slonoviny, mezi kterými identifikovalo 7 002 dětí jakožto pracovní sílu.

Společnost neustále pokračuje ve svém úsilí poskytovat řešení pro děti, které jsou nuceny nelegálně pracovat. Za posledních 10 let investovala společnost více než 5 miliard CZK (220 milionů CHF) na podporu rozvoje svého Cocoa Planu. Cílem programu je zajistit udržitelnost zemědělství kakaa a zlepšit životy lidí žijících v zemědělských komunitách, a to prostřednictvím budování a renovací škol, zvyšování gramotnosti u žen a povědomí o důležitosti prevence dětské práce.

Společnost Nestlé do dnešní doby dokázala také zavést mnoho vzdělávacích aktivit do kakaových oblastí, kterých již využilo přes 87 000 dětí. Vzdělávací i jiné podpůrné aktivity zahrnují například:

• Budování a renovace škol a financování překlenovacích tříd.
  • Poskytování školních souprav / uniforem.
  • Zvyšování povědomí o důležitosti prevence dětské práce u půl milionu zemědělců a členů komunity.
  • Zvyšování gramotnosti žen a poskytování podpory dalším činnostem vytvářejícím příjem na podporu obživy.

Nestlé bude na základě dosaženého pokroku i na dále pokračovat v rozšiřování svého programu udržitelnosti kakaa prostřednictvím holistického přístupu ke zlepšení obživy v komunitách pěstujících kakao. Společnost zavede svůj systém monitorování a sanace dětské práce ve všech svých dalších oblastech sběru kakaa v západní Africe. Bude také pokračovat ve spolupráci s vládami, průmyslovými kolegy a dalšími partnery, aby došlo ke změně mimo vlastní dodavatelský řetězec.

Robert Kičina, manažer pro korporátní komunikaci, [email protected], +420 724 420 148

Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě. Podniká v 189 zemích světa, zaměstnává 328 000 zaměstnanců. Posláním Nestlé je zvyšovat kvalitu života a přispívat ke zdravější budoucnosti. Nestlé nabízí široké portfolio výrobků a služeb pro lidi i jejich domácí mazlíčky. Jedná se o více než 2 000 značek, od globálních ikon jako je Nescafé nebo Nespresso až k místním značkám. Základem podnikání Nestlé je strategie rozvoje výživy, zdraví a vyváženého životního stylu. Společnost byla založena před více jak 150 lety ve švýcarském Vevey, kde dodnes sídlí. V Česku Nestlé vyrábí ve svých závodech ZORA Olomouc a SFINX Holešov cukrovinky pod značkami Orion, Kofila, Margot, BonPari, JOJO atd. a v závodě TIVALL Krupka chlazené a mražené vegetariánské pokrmy pod značkou Garden Gourmet. Na Slovensku v závodě Carpathia Prievidza vyrábí široký sortiment kulinářských výrobků pod značkami Maggi a Carpathia. Více na www.nestle.cz.